Wegetariańska pieczeń z kaszy gryczanej i grzybów

  • 200 g kaszy gryczanej (ugotować)
  • 3 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • garść suszonych grzybów (zamoczyć na kilka godzin, ugotować)
  • 300 g sera białego
  • 3-4 jajka
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać starte na tarce pieczarki, pokrojone grono grzyby i wlać wodę z gotowanych grzybów. Przysmażyć, odparować (ale nie do końca), dodać sól i pieprz, natępnie kaszę gryczanę. Na koniec posiekane szczypior, natkę pietruszki i rozkruszony ser biały. Jak troszkę ostygnie dodać jajka. Spróbować, ta potrawa lubi sporo pieprzu.
Duża podłużna blaszka, piec 45 minut, 180 st C.

2 komentarze:

  1. To jest pyszna zapiekanka, bezsprzecznie o korzeniach wschodnich kresów. Litwa - Ukraina.
    Latem z siadłym mlekiem, zimą z jogurtem.
    Bajkowe danie na daczę. Fajnie, że przypominasz o istnieniu takich cudeniek domowej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. pasuje też z pomidorem i natką pietruszki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń