Morelowiec

Morelowiec

ciasto kruche:
- 4 żółtka
- szklanka mąki ( najlepiej krupczatki)
- 1/5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- śmietana ( 1- 3 łyżki, tyle żeby ciasto miało odp. konsystencję)

masa owocowa:
- 10 moreli
- 100g mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru ( lub 5, zależy jak słodkie są morele. Masa owocowa ma być lekko kwaskowa)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

pianka:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Najpierw masa morelowa : morele pokroić na kawałki, przesmażyć, trochę odparować, dodać cukier, migdały i mąkę. Ma być dosyć gęste, chwilę to trwa zanim morele odparują.

Zagnieść ciasto kruche, wyłożyć na blachę i zapiec. Ja będzie lekko złote wyjąć, położyć na nie masę morelową i na górę ubitą pianę + cukier + mąkę. Upiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz