Bakłażan na 3 sposoby (na grilla)

  • 1 bakłażan
  • 1 duży pomidor (sparzony, obrany ze skórki)
  • ser feta
  • ser mozarella
  • ser gorgonzola (albo inny z niebieską pleśnią)
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki lub oregano

Bakłażana pokoić w plastry o grubości ok. 0,5cm. Posmarować przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, posolić, popieprzyć. Ułożyć plastry na tacy aluminiowej do grillowania (wchodzi 9, po 3 w każdym rzędzie). Na każdy plaster bakłażana położyć plaster pomidora- również posmarować czosnkiem. I teraz: na 1 rząd ułożyć po plastrze fety, na drugi mozarelli i na trzeci gorgonzoli. Na całość położyć (ale tylko delikatnie przykryć, musi bokami trochę parować) folię alumiową i grillować:) pod koniec zdjąć folię alumiową. Jak sie upiecze, posypać świeżymi ziołami: natką pietruszki lub oregano. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Grillowany bakłażan - to jest to ;)
    wypróbowałam już na wiele sposobów -
    http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/baklazan-z-grilla/
    tego też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń