masa makowa:
- 1 kg maku
- 3-4 białka
- 0,5 kostki margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 olejki migdałowe
- 2 garści bułki tartej
- bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa)
Mak zamoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Wypłukać, odsączyć (na ściereczce zawinąć i powiesić) i zmielić 3 razy sitkiem do maku (to najmniejsze). Wymieszać z pozostałymi składnikami. Spróbować, jeśli jest mało słodki to dosłodzić, można miodem. Podzielić na 3 równe części.
ciasto:
- 1 kg mąki
- 200g masła lub margaryny
- 2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe duża porcja
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 100 g drożdży
Do mąki wlać ciepłe mleko z masłem, mieszać ręką, wsypać cukry waniliowe, wlać żółtka i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od stolnicy i od ręki. Ciasto powinno mieć konsystencję odrobinę bardziej miękką od ciasta na pierogi. Podzielić na 3 części, zrobić 3 kule, odstawić do wyrośnięcia, posypać mąką, przykryć ściereczką.
Przygotować 3 podłużne blaszki, wyłożyć na nich papier do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość: wałkujemy, tworzymy prostokąt, smarujemy cienko białkiem i na to wykładamy jedną część maku. Zwinąć w struclę, włożyć do foremki. Odstawić na 10-15 minut. Górę posmarować cienko białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 190st C) i upiec ok. 55 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz