Strucla makowa

masa makowa:
  • 1 kg maku
  • 3-4 białka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 olejki migdałowe
  • 2 garści bułki tartej
  • bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa)
Mak zamoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Wypłukać, odsączyć (na ściereczce zawinąć i powiesić) i zmielić 3 razy sitkiem do maku (to najmniejsze). Wymieszać z pozostałymi składnikami. Spróbować, jeśli jest mało słodki to dosłodzić, można miodem. Podzielić na 3 równe części.

ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 200g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe duża porcja
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g drożdży

Drożdże w garnuszku wymieszać z 4 łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru i odstawić (ma podwoić swoją objętość). W tym czasie rozpuścić w pozostałym mleku masło (nie zagotować, nie może być gorące, ma być taka temperatura, żeby można było palca włożyć). Utrzeć żółtka i jajko z pozostałym cukrem.
Do mąki wlać ciepłe mleko z masłem, mieszać ręką, wsypać cukry waniliowe, wlać żółtka i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od stolnicy i od ręki. Ciasto powinno mieć konsystencję odrobinę bardziej miękką od ciasta na pierogi. Podzielić na 3 części, zrobić 3 kule, odstawić do wyrośnięcia, posypać mąką, przykryć ściereczką.

Przygotować 3 podłużne blaszki, wyłożyć na nich papier do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość: wałkujemy, tworzymy prostokąt, smarujemy cienko białkiem i na to wykładamy jedną część maku. Zwinąć w struclę, włożyć do foremki. Odstawić na 10-15 minut. Górę posmarować cienko białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 190st C) i upiec ok. 55 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz