- 0,5 kg cukru pudru
- 7 jajek
- 200ml oleju
- 0,5 kg mąki
- 10 łyżek zimnej wody
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać stopniowo 10 łyżek zimnej wody i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do utartych żółtek. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec w dwóch podłużnych blachach.
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, wystudzić i utrzeć z masłem.
Wystudzone ciasto kroimy na skos, tyle samo kawałków białego i ciemnego ciasta. Przekładamy kremem (smarujemy każdą kromeczkę z obu stron), układając raz ciemny, raz jasny kawałek ciasta. Zwinąć w papier (od spodu i żeby był na bokach), związać wkoło ściągając sznurkiem. Ciasto robić najlepiej w dwóch częściach. Odstawić w chłodne miejsce. Na górę zrobić polewę kakaową, przepis -- > Polewa kakaowa znajduje się również na moim blogu. Ciasto kroimy po skosie :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz