Metrowiec

Ciasta:
  • 0,5 kg cukru pudru
  • 7 jajek
  • 200ml oleju
  • 0,5 kg mąki
  • 10 łyżek zimnej wody
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać stopniowo 10 łyżek zimnej wody i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do utartych żółtek. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec w dwóch podłużnych blachach.
Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła

Z mleka, cukru i mąk ugotować budyń, wystudzić i utrzeć z masłem.

Wystudzone ciasto kroimy na skos, tyle samo kawałków białego i ciemnego ciasta. Przekładamy kremem (smarujemy każdą kromeczkę z obu stron), układając raz ciemny, raz jasny kawałek ciasta. Zwinąć w papier (od spodu i żeby był na bokach), związać wkoło ściągając sznurkiem. Ciasto robić najlepiej w dwóch częściach. Odstawić w chłodne miejsce. Na górę zrobić polewę kakaową, przepis -- > Polewa kakaowa znajduje się również na moim blogu.  Ciasto kroimy po skosie :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz