Orzechowiec

ciasto:

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 150 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej


masa orzechowa:

  • 300 g orzechów
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu

krem:
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 2,5 łyżki mąki


masa krówkowa:

  • mleko skondensowane słodkie

Najpierw wkładamy puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą. Woda musi cały czas przykrywać puszkę. I gotujemy 4 godziny.
Ciasto: rozpuścić miód z masłem, dodać sodę, 2 łyżeczki mleka, troszkę ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części. 2 części upiec na złoty kolor.
Masa orzechowa: wszystkie składniki wrzucić do garnka i usmażyć na złoty kolor.
Ostatni placek położyć na blachę i na to wyłożyć masę orzechową. Upiec.
Krem: wszystkie składniki wrzucić do garnka i ugotować krem. Mieszać cały czas, jak się przypali to trzeba niestety zrobić drugi.
Ciasto: na spód kładziemy jeden placek, na to dajemy krem. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy go masą krówkową. I na górę kładziemy ostatni placek z orzechami. Ciasto jest najsmaczniejsze 2- 3 dnia, jak placki zrobią się wilgotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz