Ciasto z agrestem

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 margaryna
  • 5 jaj
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany

krem:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 750 g agrestu


Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę posiekać, dodać 5 żółtek, śmietanę i zagnieść ciasto. 1/5 ciasta włożyć do lodówki. Resztę rozwałkować i upiec na złoty kolor.
Ułożyć agrest. Ubić białka, dodać cukier i budyń, wymieszać i wyłożyć na owoce. Pozostałe ciasto (to z lodówki) rozkruszyć na pianę. Piec 50-60 min w temp. ok. 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz