ŚMIETANOWIEC





  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu ( opcjonalnie)
wyrobić ciasto, jak wyjdzie za suche dodać trochę śmietany. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część wyłożyć na blachę i podpiec.
  • 2 duże kwaśne śmietany ( 600g)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
białka ubić, dodać cukier, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami,
oraz
  • dżem truskawkowy ( cały słoik)
Podpieczony spód posmarować dżemem. Na to wylać masę śmietanową. A na górę zetrzeć na tarce ciasto, które było w zamrażalniku.
Piec godzinę w 180st. C
Ciasto jest lekkie i przepyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz