Łazanki

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,3 kg kapusty słodkiej
  • 1 marchewka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5 szt. suszonych grzybów
  • 1/3 startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła, oliwa z oliwek
  • makaron łazanki-  1 opakowanie (używam malma)
Namoczyć suszone grzyby. Kiszoną kapustę wypłukać, drobno pokroić, zalać wodą (2 szklanki) dodać przyprawy, 2 łyżki masła i gotować 2 godziny. W międzyczasie dodać suszone grzyby i starą na tarce marchewkę (duże oczka) oraz posiekaną drobno słodką kapustę. Po tym czasie dodać starte na tarce (duże oczka) pieczarki i gotować jeszcze z godzinę- aż wszystkie składniki będą miękkie i odparuje woda.
Doprawić solą i pieprzem.
Ugotować makaron, dodać kilka łyżek oliwy, wymieszać i dodać kapustę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz