- 1 kg fileta z indyka
- 1 marchewka
- 2 pęczki koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 bułka
- 3 jajka
- bułka tarta (lub otręby pszenne)
- mąka
- sól, pieprz
- 1 kostka rosołowa
Mięso mielimy, marchewkę drobno pokroić i ugotować, bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku), odcisnąć i zmielić razem z mięsem, koperek drobno posiekać.
Do mięsa dodajemy ugotowaną marchewkę, czosnek, jajka, koperek, sól, pieprz, bułkę tarką- lub otręby (tyle, żeby miało taką konsystencję, żeby dało się uformować kulkę). Gotujemy wodę z kostką rosołową, solą i pieprzem. Formujemy łyżką pulpety, obtaczamy w mące i wkładamy do wrzątku. I gotujemy...
Pasuje do ziemniaków i buraczków, tak klasycznie, po Polsku :) hihi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz