Pulpety drobiowe

  • 1 kg fileta z indyka
  • 1 marchewka
  • 2 pęczki koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • 3 jajka
  • bułka tarta (lub otręby pszenne)
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa


Mięso mielimy, marchewkę drobno pokroić i ugotować, bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku), odcisnąć i zmielić razem z mięsem, koperek drobno posiekać.
Do mięsa dodajemy ugotowaną marchewkę, czosnek, jajka, koperek, sól, pieprz, bułkę tarką- lub otręby (tyle, żeby miało taką konsystencję, żeby dało się uformować kulkę). Gotujemy wodę z kostką rosołową, solą i pieprzem. Formujemy łyżką pulpety, obtaczamy w mące i wkładamy do wrzątku. I gotujemy...
Pasuje do ziemniaków i buraczków, tak klasycznie, po Polsku :) hihi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz