Zupa pomidorowa z soczewicą (marokańska)



  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 papryczka chilli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kminu indyjskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

1 cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie z oliwek (kilka łyżek). Następnie dodać do niej 1 łyżeczkę cynamonu, 0,5 łyżeczki kminu indyjskiegi ,0,5 łyżeczki kolendry oraz czosnek. Chwilę smażyć i wlać na to pomidory z puszki. Dodać soczewicę  + litr wody. (można więcej). Gotować dopóki soczwica nie zacznie się rozpadać.
W tym czasie zarumienić drobno posiekaną cebulę (w czasie, gdy będzie się smażyć, ma sie smażyć razem z nią papryczka chilli) dodać do niej cukier i 0,5 łyżeczki cynamonu, smażyć dopóki cukier się skarmelizuje, wyciągnąć papryczkę(wyrzucić ją) i dodać całość do zupy.

Podawać z kaszą quinoa (lub ryżem), śmietaną/ jogurtem nat oraz natką pietruszki/ kolendry.

Inspiracja white plate.

1 komentarz: