- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 papryczka chilli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kminu indyjskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- oliwa z oliwek
- śmietana
- natka pietruszki
- sól, pieprz
1 cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie z oliwek (kilka łyżek). Następnie dodać do niej 1 łyżeczkę cynamonu, 0,5 łyżeczki kminu indyjskiegi ,0,5 łyżeczki kolendry oraz czosnek. Chwilę smażyć i wlać na to pomidory z puszki. Dodać soczewicę + litr wody. (można więcej). Gotować dopóki soczwica nie zacznie się rozpadać.
W tym czasie zarumienić drobno posiekaną cebulę (w czasie, gdy będzie się smażyć, ma sie smażyć razem z nią papryczka chilli) dodać do niej cukier i 0,5 łyżeczki cynamonu, smażyć dopóki cukier się skarmelizuje, wyciągnąć papryczkę(wyrzucić ją) i dodać całość do zupy.
Podawać z kaszą quinoa (lub ryżem), śmietaną/ jogurtem nat oraz natką pietruszki/ kolendry.
Inspiracja white plate.
uwielbiam wariactwa na temat zupy pomidorowej..
OdpowiedzUsuń