- 2 szklanki mąki
- 2/3 kostki masła
- 5 żółtek
- 2 cukry waniliowe
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek śmietany lub jogurtu ( opcjonalnie)
wyrobić ciasto, jak wyjdzie za suche dodać trochę śmietany. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część wyłożyć na blachę i podpiec.
- 2 duże kwaśne śmietany ( 600g)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 5 białek
- 5 łyżek cukru
białka ubić, dodać cukier, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami,
oraz
- dżem truskawkowy ( cały słoik)
Podpieczony spód posmarować dżemem. Na to wylać masę śmietanową. A na górę zetrzeć na tarce ciasto, które było w zamrażalniku.
Piec godzinę w 180st. C
Ciasto jest lekkie i przepyszne!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz