- 2 bakłażany
- 5 pieczarek
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz, czosnek
- oliwa z oliwek
- 1 filiżanka kuskusu
Bakłażany wydrążyć (grubość miąższu od skórki powinna zostać do 1 cm). Miąższ pokroić na drobne kawałki i odłożyć. Bakłażany posmarować pędzelkiem oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć i do każdego dać po 2 cienkie plasterki czosnku (1 ząbek na 4 połówki). Włożyć do gorącego piekarnika, przykryć od góry folią aluminiową i piec w temp 200ct C kilka minut.
Na paletnię dać 3 łyżki oliwy, na to drobno posiekana cebula, zeszklić, dodać starte na tarce pieczarki, drobno pokrojony miąższ z bakłażanów, pokrojone w drobną kostę papryki oraz czosnek, sól i pieprz. Udusić do miękkości. Odparować całość.
Przygotować kuskus wg instrukcji na opakowaniu. Dodać do warzyw, wymieszać. Na końcu dać posiekaną drobno natkę pietruszki.
Włożyć farsz do bakłażanów, na to plastry mozarelii i zapiekać w piekarniku 200st C około 15-20 minut. Smacznego!!! Danie idealne do białego wina!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz